Ház

Konstal mobilgarázs 50 perc alatt - csak győzd kivárni!

2020. április 22. - prokee

OK, tudom, van egy rakás elmaradásom, igyekszem is behozni (hónapok óta készül a vízről írott), de most egy aktualitás következik, elsősorban a hozzá tartozó sztori miatt.

Megjegyzés:
Ez nem egy fizetett poszt, nem reklám, nem kapok jutalékot vagy más térítést a gyártótól :)

Amikor a Házat először láttam, rögtön megfogott a hozzá tartozó ordas nagy parkoló. Lelki szemeim előtt azonnal megjelent egy nagy garázs, amiben nem csak tárolni, de reszelgetni is lehet az autókat. Nagyjából 10x15 méter lehet a szabad felület, ide még úgy is hangár méretű garázst lehet építeni, hogy a terület nagyjából egyharmada (a fotón a madáretetőtől a fehér épületig) már a szomszéd telekhez tartozik.

p_20200204_135416_hdr.jpg

Az itt látható épület az önkormányzaté. Még valamikor a kilencvenes évek legvégén osztották meg a telket és vásárolta meg a település a közútkezelőknek. A birtokomban van egy akkori levél a polgármestertől, amiben vállalja, hogy kiméreti a pontos határt és oda kerítést húzat fel, de csak az előbbiig jutottak el. Nekem ez most viszonylag kellemes helyzetet teremt, hiszen a rájuk eső rész csak az én kapumon át közelíthető meg, és az átjárási jog sem a telekkönyvben nem szerepel, sem szerződés nincs róla. Így aztán a területre más nem tud bejárni (igaz, nem is nagyon akar), én viszont minden gond nélkül használhatom parkolóként.

Tovább

Mi a baj a Házzal? 1. rész: az áram.

Azt már bemutattam videón, micsoda szemétdomb volt mindenhol (bár valójában egy nagycsalád használati tárgyai és emlékei, csak szétdobálva). Ezek többségétől máig nem sikerült megszabadulni, az apróságok bezsákolva várják, hogy a szemétbe kerüljenek, a nagyobbak egy részét (régi, nagyrészt működésképtelen tévé, hűtő, mosógép, számítógépek) meghirdettem ingyen, kisebb részük még az udvari autóbeálló alatt várja, hogy konténerbe kerüljenek vagy a szeméttelepre szállítsam őket.


Innen indultunk, nyitóképen amúgy Ingrid, a nagymama, amikor még messze nem volt nagymama

Azért közel sem merül ki ennyiben a problémahalmaz, amit a nyakunkba vettünk. Volt még néhány komolyabb gond, egyenként is olyan, ami amúgy simán visszatarthatna a ház megvásárlásától. Nézzük sorban, kezdjük az egyik alapvető szolgáltatással, vagyis annak hiányával:

Áram

A Házban egyáltalán nem volt áram. Nem csak egyszerűen kikapcsolták, ettől nagyobb volt a baj. Az elektromos fűtés (erről később) meglehetősen sokat fogyasztott, ezért a háztulajdonos fia (aki egyébként az első emeleten lakott), lopta az áramot. Le is bukott persze, ezért a szolgáltató lezárta a villanyórákat.

A Ház nagyjából ekkortájt ürült ki, a tulajdonos néni, Ingrid ekkor már benne volt a korban, az egészsége sem volt rendben, így inkább otthonba költözött. Ez valamikor 2016-ban lehetett, legalábbis a következő év februárjában már egy ingatlanos árulta a Házat. Errefelé nem akkora divat az üresen álló épületek kifosztása, de azért volt, aki nem tudott ellenállni a csábításnak. Hallomásból tudom, hogy nem idegen volt, de ez nem tartozik szorosan ide, nem fejtem ki bővebben. A lényeg, hogy betörtek, mindent feltúrtak, a család holmiját, személyes tárgyait, iratait, ruháit, fotóit szanaszét szórták, és hát valószínűleg néhány értéktárggyal távoztak.

Ez lett volna a kisebbik baj, de nem érték be a mozdítható tárgyakkal. Meglehetősen magas lehetett akkoriban a réz piaci ára, mert rengeteg kábelt lebontottak és a szigetelésétől megfosztva valószínűleg eladták. Nem csak a pincében, ahol a kábelek többnyire a falon kívül futnak - a tetőtérben például egészen konkrétan kitépték a vakolatból az egész szintet ellátó főkábelt.

fokabel4.jpgA tetőtért ellátó főkábel hűlt helye a vakolatban

Tovább

Előtte-utána

Az elmúlt hetekben-hónapokban csendben átvettük a hatalmat a házat, és ezerrel pakolunk, takarítunk. A már posztolt videóhoz képest radikális a változás. Van már áram, hideg- és melegvíz, internet, hűtő, tűzhely, tisztaszoba alváshoz.

Az ideiglenes helyett az irány már a végleges felé mutat, a tetőtér némi elektromos és vízvezeték-javítás után lassan teljes egészében lakható lesz.

Ízelítőként egy kis előtte-utána fotókupac, hamarosan pedig jönnek majd a részletek arról, ahogyan szép lassan belakjuk a Házat.

 

 

Ez itt a Ház maga, videón - maradjatok velünk! Lesz fészbúk, insta, jutyúb, sör, diszkó meg csaj!

Facebook

Instagram

Youtube

Tumblr

A Ház - ezért volt olyan olcsó!

A Házat Németországban, a maga három önálló lakásával, 450 négyzetméterével egy magyarországi, vidéki Kádár-kocka árából vásároltam. Ez elsőre aránytalannak tűnhet, de a videó részben magyarázatot ad.

A három lakás és a pince telis-teli a volt lakók otthagyott személyes tárgyaival, ruháival, bútoraival. A középső szinten gyerekjátékok, gyerekruhák több korosztályból, a földszinten személyes iratok (útlevél, számlák, több ezer családi fénykép és dia), de még számítógépek, laptopok is hevernek szanaszét.

Igazolványokat, fotókat, iratokat találtam, a harmincas évektől egészen a közelmúltig.

Vajon mi történhetett a nagycsaláddal? Talán egyszer kiderül.

Ez itt a Ház maga, videón - maradjatok velünk! Lesz fészbúk, insta, jutyúb, sör, diszkó meg csaj!

Facebook

Instagram

Youtube

Tumblr

A Ház maga

A Ház 1923-ban épült, akkor még lakóépületnek, tetőtér-beépítés nélkül. Csatornázásnak, vezetékes gáznak arrafelé akkor még híre-hamva sem volt. így a pince kialakításában nagy hangsúlyt kapott egyrészt a széncsúszda és a széntároló, másrészt a félig a ház alá épített emésztőgödör.

Rendelkezésemre állnak "régi" tervrajzok, egyelőre csak gyenge minőségben szkennelve, de igyekszem majd az eredetieket is megszerezni. Ezek egy része az ötvenes, esetleg a hatvanas évekből származhat, innen tudjuk, milyen leosztásban használták a helyiségeket, illetve azt, hogy már ekkor beépítették a tetőteret, és azt lakásként használták.

A pince

keller.jpgA pince alaprajza.

Az emeletekkel összevetve jól látható, hogy a földszinti és első emeleti vécék alatt helyezkedik el az emésztő, ide direktben, az épületen belül folyt le az előállított végtermék. A két kisebb és az egy nagyobb emésztő, bár a rajzon nem látható, össze volt kötve, így a szippantást a nagyobb gödör ház alól "kilógó" részéből el lehetett végezni.

 A széntárolóba vezető négy pinceablak (a rajz alján balra) egyben széncsúszdául is szolgált, a kép jobb szélén lévő két nyílás pedig vészkijáratként van jelölve. Ezekből a bal oldali hármat már befalazták, a maradék egyszerű pinceablakként és szellőzőként funkcionál.

Tovább

Új képeslap!

Friss, ropogós, ma érkezett!

1922, Kunstverlag Wilhelm Vogel Nr. 2242

A kép jobb szélén, a két fenyőerdő találkozásánál kikandikáló világosabb folt az építkezés előtti tereprendezés nyoma.

Ez itt a Ház képeslapokon - maradjatok velünk! Lesz fészbúk, insta, jutyúb, sör, diszkó meg csaj!

A Ház környéke

A Ház az Érchegység egy kis falvának szélén áll, egy folyóvölgyben, óriási fenyőfák között, egy köpésre a falutáblától. Megépültekor a falu még alig létezett - bár első említése 1616-ból való, mégis, egészen a második világháborúig csak néhányan lakták. 1755-ben tíz lakost említenek, 1834-ben 143-at, 1939-ben pedig 311-et.

Az itt lakók elsősorban bányászatból, másodsorban (amikor épp nem volt valami komolyabb háború, és így nem volt szükség annyi ércre a fegyvergyártáshoz) fafaragásból éltek, innen és a környékről ered a híres érchegységi fafaragó-művészet. A környező falvak máig teli vannak óriási Schwibbogenekkel és Weihnachtspyramidekkel.

bing.jpgA Ház a Bing térképén

Legnagyobb nevezetessége az 1652-ben épült mulató és közúzó üzem (!!!), amely 1905-ben porig égett, majd még ebben az évben nagyjából 500 méterrel odébb már kőzúzó nélkül hotelként épült fel újra. Ezt egyébként 1990-ben végleg bezárták, majd 2005-ben, miután a faszerkezetét megtámadta a könnyező házigomba, és életveszélyessé vált, lebontották.

th.jpgA szálloda kb. 1906-ban

th2.jpgA szálloda 1963-ban, háttérben a kórházzal

1964-re hajszál híján kétezer főre növekedett a lakosság, ez jelentős részben annak köszönhető, hogy 1951-ben a völgy legszebb részére egy sztálinosan kecses, 160 méter fronthosszúságú, három oldalszárnnyal rendelkező, ötszintes bányászkórházat böffentettek oda. Tíz hónap alatt összedobták, ennek ellenére nem végeztek rossz munkát - a kórház ma is áll és működik.

klinik.jpgA bányászkórház valamikor a hatvanas évek közepén.

Tovább

Photobomb - régi képeslapok, ahová betolakodott a Ház.

A bemutatkozóban már említettem:

A Házat annyira menő helyre építették, hogy több korabeli képeslapon is szerepel - igaz, nem saját jogán, csak simán belelógva a közeli, 1905-ben épült, majd 2005-ben lebontott hotel és fogadóról készített fotókba

Hát íme, képeslapok, a Házzal (illetve néhol még nélküle), kattintásra szép nagy galéria nyílik!

Ez tehát a Ház képeslapokon - maradjatok velünk! Lesz fészbúk, insta, jutyúb, sör, diszkó meg csaj!

Bemutatkozás

Szervusz, kedves blogolvasó, ez itt a Ház blog.

Néhány fontos tudnivaló, elsősorban a Házról:

- A Ház az Érchegységben, a volt NDK területén áll.

- A Ház 1923-ban épült eredetileg kétszintes lakóépületnek.

- A Házat annyira menő helyre építették, hogy több korabeli képeslapon is szerepel - igaz, nem saját jogán, csak simán belelógva a közeli, 1905-ben épült, majd 2005-ben lebontott hotel és fogadóról készített fotókba. Ráadásul olyan képeslap is készült, amelyen még látszik a Ház üres helye, majd egy másikon az építkezés nyomai.

- A Ház az NDK idejében önkormányzati épület lett. Itt székelt a település polgármestere, a rendőrörs, a takarékpénztár, a tanács, de még a belbiztonságnak (Stasi, talán így jobban ismerős) is volt itt irodája.

og.jpg

- A Ház tetőterét valamikor az NDK-s időkben beépítették, így lett háromszintes (plusz pince).

- A Ház lakóterülete kb. 242 négyzetméter, teljes alapterülete a pincével együtt négy szinten kb. 452 négyzetméter, a telek, amin áll, kb. 1015 négyzetméter.

- A Házban jelenleg három teljesen különálló lakás található, ezek takaros kis lépcsőházból nyílnak.

- A Ház nagyjából 3 éve üresen áll, tulajdonosa ekkor költözött bentlakásos gondozóotthonba.

- A Ház vételára meglehetősen alacsony volt, köszönhetően a jelenlegi állapotának, ami elsősorban nem a szerkezetére, inkább a beltartalmára vonatkozik. Egy jó karban lévő, magyarországi, vidéki Kádár-kockaház eladásából vásároltuk, illetve annak az (egyébként alacsonyra szabott) árából. Az alacsony ár okairól később még bővebben mesélek majd.

kepeslap_06.jpg

- A Ház története valószínűleg szolgál majd néhány meglepetéssel, szerencsére meglehetősen sok információt sikerült fellelni róla.

Valamivel kevesebb a Lakókról:

- A Lakók eredetileg heten lettek volna, a Férfi (ez volnék én), a Nő, négy gyermekük és a Férfi édesanyja.

- A Lakók jelenleg egy válás kellős közepén vannak (elsősorban nem a ház miatt), ezért legalábbis kérdéses, hogy mikor és hányan fognak, fognak oda beköltözni, ha egyáltalán.

A Tartalomról:

- A Tartalom szól majd a Házról magáról

- A Tartalom szól majd a Ház történetéről is (hiszen majd 100 év áll mögötte!).

kepeslap_02.jpg

- A Tartalom szól majd a Ház felújításáról és belakásáról is, ha a helyzet - és a válóper - megfelelően alakul.

- A Tartalom kis részben szólni fog majd a környék, az ország történelméről is, kicsiben és nagyban, hiszen a Ház a német történelem talán legmozgalmasabb évtizedeit élte meg.

- A Tartalom jó esetben szól majd a környékről - az Érchegységről, Szászországról és az ott élő emberekről is.

Ez tehát itt a Ház blog, tartsatok velünk! Lesz fészbúk, insta, jutyúb, sör, diszkó meg csaj!

süti beállítások módosítása