Ház

A Ház maga

2019. április 27. - prokee

A Ház 1923-ban épült, akkor még lakóépületnek, tetőtér-beépítés nélkül. Csatornázásnak, vezetékes gáznak arrafelé akkor még híre-hamva sem volt. így a pince kialakításában nagy hangsúlyt kapott egyrészt a széncsúszda és a széntároló, másrészt a félig a ház alá épített emésztőgödör.

Rendelkezésemre állnak "régi" tervrajzok, egyelőre csak gyenge minőségben szkennelve, de igyekszem majd az eredetieket is megszerezni. Ezek egy része az ötvenes, esetleg a hatvanas évekből származhat, innen tudjuk, milyen leosztásban használták a helyiségeket, illetve azt, hogy már ekkor beépítették a tetőteret, és azt lakásként használták.

A pince

keller.jpgA pince alaprajza.

Az emeletekkel összevetve jól látható, hogy a földszinti és első emeleti vécék alatt helyezkedik el az emésztő, ide direktben, az épületen belül folyt le az előállított végtermék. A két kisebb és az egy nagyobb emésztő, bár a rajzon nem látható, össze volt kötve, így a szippantást a nagyobb gödör ház alól "kilógó" részéből el lehetett végezni.

 A széntárolóba vezető négy pinceablak (a rajz alján balra) egyben széncsúszdául is szolgált, a kép jobb szélén lévő két nyílás pedig vészkijáratként van jelölve. Ezekből a bal oldali hármat már befalazták, a maradék egyszerű pinceablakként és szellőzőként funkcionál.

Említésre méltó részlet még, hogy a piros nyíllal jelölt helyeken a pincéig ér egy kémény és egy, a falba épített szellőző, ezek jól használhatóak lesznek majd az épület szellőztetésére, ha az esetleg beépített új ablakok túl jól zárnának.

A széntároló felett látható két zárt helyiség egy használaton kívüli, valóban elfalazott, elzárt terület. Mára az egyik falat megbontották, ott a felette lévő fürdőszoba kialakítása miatt oszlopokkal erősítették meg a födémet. Az innen jobbra, fentre eső, szintén elzárt helyiség teljes rejtély - abban ugyanis jelenleg egy korrekt, szabályos lépcső található, ami a falból a plafonba vezet, minden látható cél és ok nélkül, ráadásul úgy, hogy egyértelműen nem volt ott megbontva sem a födém, sem a fal, ahonnan indul.

A pincének még egy rejtélye van - az alaprajzon jobb alul látható helyiség egy részét elfalazták, ott egy "zuhanytálca" található, de akkora, amiben fekve is elfér egy ember. Zuhanyrózsa nincs felette, a lefolyója pedig nem a csatornába, hanem a patakba vezet. Csak bízni tudok benne, hogy mondjuk vadászok, nem pedig a Stasi használta valamire.

A pince teljes alapterülete 111,29 négyzetméter.

A földszint

erdg.JPGA földszint alaprajza

 A földszinten voltak a gyakorta használt helyiségek. Balra fent a Volskpolizei-Zimmer, azaz a népi rendőrség őrszobája, mellette a szintén a Volkspolizei által kezelt lakcím-bejelentő és -nyilvántartó iroda. Még balra a jellegzetesen intézményi kialakítású, "kéthengeres" férfi mellékhelyiség fülkéi találhatóak, amelyek a fülkék közfalánál látható lefolyón át - mint fent már említettem - közvetlen a pincében található emésztőbe engedték a cuccot.

Bal alul a házasságkötő terem (Traumzimmer), középen a takarékpénztár (Sparkasse), jobbra pedig a tanács ülésterme (Sitzungszimmer) található.

A földszinten jelenleg egy önálló lakás van kialakítva, kijárással a kertre, illetve az ott lévő kis teraszra. A lakcím-bejelentő helyén fürdőszoba van káddal-zuhannyal, a férfi vécé helyén pedig egy egybenyitott vécé. A takarékpénztár helyén konyhát alakítottak ki, a többi helyiségből lakószoba lett.

erdg2.JPGA földszint jelenlegi alaprajza

A földszint teljes területe 124,57 négyzetméter, ebből hasznos lakóterület 87,43 négyzetméter az alábbiak szerint:
Szoba 1 (volt ülésterem), 22,61 m2
Szoba 2 (volt házasságkötő terem), 19,10 m2
Szoba 3 (volt rendőr őrszoba), 11,02 m2
Fürdőszoba (volt lakcím-nyilvántartó), 6,26 m2
Konyha (volt takarékpénztár), 13,93 m2
WC, 6,05 m2
Előszoba, 8,46 m2

Az emelet

oberg.JPGAz emelet alaprajza

Az emeleten az átlagpolgár számára ritkán látogatott helyiségek kaptak helyet. Bal felül maga a polgármester székelt (itt az NDK-s időkben is így hívták a mi tanácselnökünk megfelelőjét), tőle balra az irattár, még balra a kétfülkés női WC. Érdekesség, hogy ennek a kialakítása ma is megvan, az egyik fülkében vécé, a másikban zuhanyzó van, az előtérben pedig egy mosdó.

Jobb alul az eufemizálva csak belbiztonságnak (Innere Sicherheit) nevezett állambiztonsági (Stasi) iroda, tőle jobbra az anyakönyvi hivatal (Standesamt), még jobbra pedig a gazdasági és pénzügyi iroda (Wirtschafts und Finanzen).

Az emeleten szintén egy önálló lakást alakítottak ki. Bár a rajzon nem látszik, de (ahogy fent említettem) a női wc helyén az eredeti leosztásban vécét, mosdót és zuhanyzót alakítottak ki, az archívum helyén pedig egy kis konyha volt (bár a lefolyó és a vízvezeték helyét nem láttam, nem tudom, ez hogyan volt megoldva). Az előszobába valamiért bekerült egy plusz ajtó, ezen kívül komolyabb változtatás nem történt. A négy maradék helyiség mindegyike sima lakószobaként működik.

oberg2.JPGAz emelet jelenlegi alaprajza

A emelet teljes területe a földszinthez hasonlóan 124,57 négyzetméter, ebből hasznos lakóterület 87,43 négyzetméter az alábbiak szerint:
Szoba 1 (volt gazdasági iroda), 22,61 m2
Szoba 2 (volt Stasi-iroda), 19,10 m2
Szoba 3 (volt polgármesteri iroda), 11,02 m2
Szoba 4 (volt anyakönyvi hivatal), 13,93 m2
Szoba 4 (volt irattár), 6,26 m2
WC, mosdó, zuhanyzó, 6,05 m2
Előszoba, 8,46 m2

A tetőtér

dachg.JPGA tetőtér alaprajza

A tetőteret utólag, valószínűleg az ötvenes-hatvanas években építették be. Felette egyébként padlás található, de a födém kialakítása miatt ez tárolásra nem alkalmas.

A rajzon láthatótól eltérően a nappali két oldalán lévő raktárat, kamrát nem választották le (vagy már visszabontották a falakat), azok egy légteret alkotnak a nappalival. Ettől eltekintve a mai kialakítás megfelel a régebbi alaprajzon láthatónak.

dachg2.JPGA tetőtér jelenlegi alaprajza

A tetőtér teljes területe 91,99 négyzetméter, ebből hasznos lakóterület 68,05 négyzetméter az alábbiak szerint:
Hálószoba: 13,56 m2
Konyha: 16,68 m2
Nappali: 23,85 m2
Fürdő + WC, 7,24 m2
Előszoba, 6,72 m2

A ház teljes alapterülete így 452,42 m2, ami a szintek között így oszlik meg:
Pince: 111,29 m2
Földszint: 124,57 m2
Emelet: 124,57 m2
Tetőtér: 91,99 m2

A három emeletnek (és amúgy a pincének is) a lépcsőházból nyíló, teljesen külön bejárata van. Külön víz- és árammérő órák is vannak, így a szintek abszolút külön lakásként funkcionálnak.

Ez itt a Ház maga, számokkal és alaprazjokkal - maradjatok velünk! Lesz fészbúk, insta, jutyúb, sör, diszkó meg csaj!

A bejegyzés trackback címe:

https://haz.blog.hu/api/trackback/id/tr6814789198

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása